Özel Eğitimi Şart Olarak Görüyoruz
Özel Eğitimi Şart Olarak Görüyoruz, Modern toplumların en değerli unsurlarından biri, her bireyin eşsiz potansiyelini keşfetmesine olanak sağlayan eğitim ve rehabilitasyon olanaklarıdır. Bu bağlamda, Özel Yenimahalle Mavi Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, bu değerli misyonu benimseyen ve uygulayan önemli bir kurum olarak öne çıkıyor. Merkezin kurucusu ve aynı zamanda deneyimli bir psikolog olan Hilal Kök Fitoz, bu amaç doğrultusunda önemli adımlar atmış, bireylere fırsatlar sunmuş ve onların potansiyellerini en üst düzeyde açığa çıkarmalarına yardımcı olmuştur. Özel eğitimin önemi ve çok daha fazlasını röportajı- mızda bulabilirsiniz. Keyifli okumalar.
Sizi tanımak isteriz… Hilal Kök Fitoz kimdir?
1990 Kahramanmaraş doğumluyum ilk ve ortaöğretimlise öğretimini Kahramanmaraş’ta tamamladım. Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi’nde lisansını tamamlayıpUfuk Üniversitesi’nde Master öğrencisi olarak devamettim. Yaklaşık 8 yıldır özel eğitimdeyim. Özel eğitimden önce Gazi Üniversitesi kapalı psikiyatri Kahramanmaraş yatılı servisinde stajlarımı gördüm. Aslındapsikoloji aileden gelen bir meslekti. Annem psikiyatrihemşiresi 30-35 yıl bu görevdeydi, babam fizyoterapistkardeşim de psikolog ailecek bu işin içerisindeyiz.
Merkeziniz Mavi Özel Eğitim ve Rehabilitasyon’u kurma fikri nasıl oluştu?
Özel eğitimi merkezini herkes açabiliyor maalesef. O yüzden bu işi bilen öğretmenler fizyoterapistler, psikologlar yapsın mantığıyla çıkıp Mavi Özel Eğitimi kurduk. Kurumumuzu da ayırma gereksinimi duyduk; çocuklarımızın özel gereksinimlerinden dolayı böyle bir ayrıma gittik. Kurumumuzda özgül öğrenmeye dikkat dağınıklığı, hiperaktivite bozukluğu, dil- konuş- ma sıkıntısı yaşayan çocuklarımız var. Fizik tedavi bölü- mümüz yok çünkü o çocuklarımızın ayrı bir yerde ve ayrı standartlarda tedavi görmesinden ve eğitim görmesinden yanayız. Şu anda Ankara Yenimahalle bölgesinde hizmet veriyoruz. Benim için özel çocuklarla çalışmak bambaşka bir şey. Özel çocukları hayata katmak ve onlara eğitim verildiğinde gerçekten güzel noktalara geldiğini görmek daha farklı bir duygu ve haz uyandırdı. Biz de özellikle özel eğitime başvurduk ve bu çocukların tedavi ve eğitiminde rol oynamak istedik. Şu ana kadar da güzel başarılı sonuçlar elde ettik.
Özel gereksinimli çocuklar için eğitim neden önemlidir?
Otizm, Atipik otizmli çocuklarımız, Down sendromlu çocuklarımız hiperaktivite ve dikkat dağınıklığı olan çocuklarımız, özgül öğrenme güçlüğü çocuklarımız ve dil-konuşma bozukluğu olan çocuklarımıza hizmet veriyoruz. Özel eğitimin, bu çocuklarımızın hayatta gerçekten kendi başlarına kalıp hayatlarını devam ettirebilmesi için tek eğitim türü olduğuna inanıyoruz. Yani özel eğitimde çocuklarımızın tedavi görüp bu eğitimi alıp tamamlamasını istiyoruz. O yüzden de özel eğitimi şart olarak görüyoruz. Doğru yerde doğru öğretmenle gerçekten bu çocuklar hayata katılıyor ve önemli yerlerde de rol oynayabiliyorlar bunu görüyoruz hepsinin meslekleri var belirli yerlerde çalışabiliyorlar. Onların da hayatta olup bizlerle birlikte aynı standartlara kavuşmasını istiyoruz.
Nasıl ulaşırız?
Aileler bizimle direkt bizim sosyal medya hesaplarımızdan iletişime geçebilirler. Sayfamızdaki telefon numaraları ve maviozelegitim instagram adresimizden direkt benimle iletişime geçebilirler.
Toplumda doğru bilinen yanlışlar var mı? Nelerdir?
Evet, çok fazla var. Özellikle sizlerin aracılığıyla bunu da söylemek isterim. Çocuklarında gözlemledikleri duruma göre “Babası da böyleydi, babası da geç konuştu…” veya “Büyüyünce geçer, yapalım geçer” gibi şüphelendiğiniz şeyler varsa hemen bir merkeze görünmelerini tavsiye ediyorum. Merkezimizde ücretsiz değerlendirmelerimiz var buraya gelebilirsiniz. Aileler özel eğitime karşı ön yargılılar ancak ücretsiz değerlendirmemizle genel olarak çocuğunuzda ne var, ne yok, tanı alması gerekiyor mu, birlikte değerlendirip sonrasında çocuğunuza göre eğitim programı hazırlayıp özel eğitim merkezlerinde eğitimle devam edebilirler.
Adres: Yunus Emre, Aşan Sk. NO:20/1, 06170 Yenimahalle/AnkaraTelefon: 0535 795 58 16
Röportaj: Nuran Baykuş / Fotoğraf: Barış Eminoğlu