Nue Galeri Tüm Sanatçılar İçin Özgür Bir Ortam
Birçok yetenekli sanatçının evi Nue Galeri’yi ziyaret ettik. Kurucusu Kerim Yüksel, sanatsever kimliğinin yanı sıra, sanatın gücünü daha geniş kitlelere ulaştırmak amacıyla kurduğu Nue Galeri, adını sadece sanat dünyasında değil, aynı zamanda yenilikçi yaklaşımıyla da duyurmuş bir mekân haline geldi. Ziyaretimiz sırasında Sanatçı Esra Ertuğrul Tomsuk’la da solo sergisi “Rezervuar” üzerine söyleştik. Keyifli okumalar.
K.Y. Nue Galeri, geçtiğimiz senenin haziran ayının sonunda açıldı. Bir senedir de çalışmalarına devam ediyor. Burada gördüğünüz gibi genelde farklı disiplinlerden sanatçıların yer aldığı sergiler aynı zamanda karma sergilerin de olduğu bir yer. Şimdiye kadar geçen 6 tane solo sergimiz oldu. İki tane karma sergimiz oldu. Bu karma sergilerde hem Ankara içinden hem Ankara dışında; İzmir, İstanbul, Eskişehir farklı illerden gelen sanatçılar oldu. Bunun dışında çeşitli performanslar sergilendi. Aynı zamanda söyleşilerimiz ve workshoplarımız da oluyor.
“Genç sanatçılar için serbest bir ortam sunmak istiyoruz”
K.Y. Burada yapmak istediğimiz şey genç sanatçılar için serbest bir ortam sunmak. Yani günümüzde Ankara’daki ve İstanbul’daki galerilerin karakterlerine genelde biliyoruz; eski galeriler var, yeni açılan galeriler var. Biz de burada kendi yerimizi daha özgür çalışma üzerine kurmaya çalıştık. Şimdiye kadar çalışmalarımız gayet güzel gidiyor.
“Türkiye’de Sanat…”
K.Y. Bunu herkes rahatlıkla söyleyebilir, Türkiye’de sanat olması gerektiği yerde değil. Ama çok güzel çalışmaların olduğunu görüyorum ve Ankara içinde de desteklerin yapıldığını görüyorum. Türkiye genelinde de çok başarılı çalışmalar var bunları da göz ardı edemeyiz. Ama tabii ki burada şöyle bir durum var, her sektörde olduğu gibi belli kişiler çalışmalarının sonucunda belli bir başarıya ve seviyeye ulaşıyorlar. Daha sonrasında yeni başarılar da bunlarla birlikte geliyor fakat burada yeni sanatçıların öncelikli desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü daha yolun başında oldukları için tam olarak nerden başlayacaklarını ne yöne gideceklerini bilemeyebiliyorlar.
“Motivasyon Kaynağımız Yeni Başarılar”
K.Y. Burada özellikle işi bilen kişilerin onlara destek vermesinin, yönlendirmesinin çok önemli olduğunu düşünüyorum keza aynı şey yapılan maddi destekler için de geçerli. Umarım buralarda daha iyi çalışmalar, daha büyük destekler olabilir ki Türkiye’mizdeki başarılı ve genç sanatçılar yavaş yavaş kendilerini gösterebilir. Hem yurt içinde hem de yurt dışında yeni başarılara imza atabilir.
“Nue Özgür Bir Ortam”
K.Y. Nue, bağımsız bir galeri, herhangi bir kurum ya da kuruluşa bağlı değil. Bunun bize getirdiği avantajlar ve dezavantajlar var ama burada sanatçıların rahat etmesini istiyorum; kafalarında bir fikir olduğu zaman kullanabilecekleri özgür bir ortam oluşmasını istiyorum.Tabii bu aynı zamanda bir proje. Ben mühendis kökenli bir insan olduğum için aynı zamanda Ar-Ge çalışmalarıyla ilgileniyorum. Aslında bunu da bir Ar-Ge çalışması gibi düşünüp bir noktadan başlayıp artık bunu kademe kademe daha fazla iş yapabileceğimiz, daha fazla kişiye ulaşabileceğimiz bir yere taşımak istiyorum.
“Daha Fazla Ortak Projelerde Yer Almak İstiyoruz”
K.Y. Önümüzdeki sene içerisinde daha fazla ortak projelerde yer almak istiyoruz. Her ne kadar biz bağımsız olmamızla övünsek de şu anda daha fazla kurum, kuruluşla ya da belli organizasyonlarla birlikte çalışmak bizim avantajımız olacaktır. Hem daha fazla kişiye ulaş- mak hem de sanatçıları da daha fazla kişiye ulaştırmaya odaklanmış durumdayız.
“Her Zaman Sanatın İçinde Olmayı Sevdim”
K.Y. Ben aslında yüksek fizik mühendisiyim aynı zamanda Ar-Ge danışmanlığı yapıyorum ve patent vekiliyim. Sanatla hobi olarak uğraşıyorum ama her zaman sanatın içinde olmayı sevdim. Ben de bir şeyler yapabilir miyim diye bu yola çıktım.
Sanatçı Esra Ertuğrul Tomsuk & Rezervuar
E.E.T Çankırı Karatekin Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesinde Öğretim Üyesi olarak görev yapıyorum. Şu anda hem akademisyenim hem de sanatçıyım. Çalışma alanım doğa sanatı, ekolojik sanat üzerine. Çevre felaketlerine dikkat çeken ya da doğayla insanın iş birliği halinde üretebileceği işlev üstünden eserler üretiyorum. Rezervuar’da benim 4. kişisel sergim. Bir önceki sergimde Çankırı’daki bir çevre felaketine yoğunlaşmıştım.
“Bu Sergi Çevre Felaketlerine Odaklanıyor”
E.E.T Rezervuar, Macaristan’da 2017 yılında yaşanmış olan bir çevre felaketinden esinlenerek oluşturuldu. Bir felaket sonucunda çok zehirli bir alüminyum fabrikasının atıklarının bulunduğu havuzun gerekli önlemlerin alınmamasından dolayı yıkılıp birçok köyü altına alarak hem insan hayatını hem hayvan hayatını hem de bitki örtüsü- nü yok edecek şekilde yaşanmış olan bir çevre felaketini odaklanıyor. Bu sergiyi o felaketin fotoğraflarından yola çıkarak hazırladım. Bu felaket oradaki insan ve hayvanların hayatını, bitki örtüsünü çok ciddi anlamda etkilemiş olduğu gibi Çankırı kadar yakın bir mesafedeki bir çevre felaketinden ilham alıyorum.
“Bir köy evinden felakete bakmak…”
E.E.T Felakete sebep olan sıvı gerçekten kiremit rengi kırmızısında… Zehirli kimyasallar içeren ve kırmızı renkte olan bir sıvı evlerin içinden geçmiş ve duvarları bu seviyede boyayarak bütün eşyaları da içine alarak yaşanmış bir felaket.Burada bir tavşanım var. Bu tavşan o fotoğraflarda beni en çok etkileyenlerden biriydi. O kırmızı çamurun içinde birçok hayvan ölüsü de vardı; tavşan onların arasında hiç bozulmamış olduğu gibi o formunu korumuştu. Sergi alanında tam olarak orada hissetmeniz için bu parçaları kullandım. Duran hayatı bu köy evinin bir odasından yansıtmaya çalıştım.
Röportaj: Nuran Baykuş / Fotoğraf: Barış Eminoğlu