Gerçek Dünyamızın Sanal Kopyası
Bu sayımızda marka yaratmanın ötesinde ‘dünyada ilkleri hayata geçiren’ genç yeteneklerin başarısı ile göğsünüzü kabartacağız…İsmi Alper Güler… Henüz 36 yaşında, hayatımızdaki birçok ürünün dijital ikizlerini yaratma hedefi ile baş koyduğu yolda emin adımlarla ilerliyor. Bu yolculuk sırasında dünyanın önde gelen onlarca markalarına sunduğu birbirinden değerli hizmetler ile gücüne güç katıyor. İş ortağı Caner Soyer ile 2015 yılında kurdukları Kabaq girişimi ile ses getiren Güler, hemen 1 yıl sonra Glimpse Group ile şirket evliliği yapıyor ve başarılar art arda gelmeyi hızlanarak sürdürüyor…
Bugün Nasdaq borsasında artırılmış ve sanal gerçeklik alanında çalışan ilk firma olarak halkla arz edilen başarının mimarlarından olan Alper Güler ile her satırında gurur duyduran keyifli sohbetimize davetlisiniz.
S: Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?
AG:1985 Ankara doğumluyum. 1992 yılında ailem ile İzmir’e taşındık ve üniversite hayatımı tamamlayana kadar İzmir’de büyüdüm. Bununla birlikte kendimi İzmirli hissediyorum. Yedi yaşındayken, siyah beyaz bilgisayar ekranını gördüğüm an başlayan heyecanımı, İzmir Ekonomi Üniversitesi Yazılım Mühendisliği lisans ve ODTÜ Yazılım Yönetimi yüksek lisans programı ile tamamladım.
S: İzmir’de mesleğinizi elinize aldığınız 2008 yılından, dünya markalarına teknolojik altyapı geliştiren başarılı bir girişimciye dönüştüğünüz bugünlere uzanan hikayenizi dinleyebilir miyiz?
AG:2008 yılında mezun olurken, İzmir’de birkaç iş görüşmesi yaptığımı fakat aradığım iş fırsatını bulamadığımı hatırlıyorum. O dönemde, kendi
geliştirdiğim çocuk gelişimi yazılımını, pazarlamak ve geliştirmek için Ankara’ya taşındım. Devam eden dönemde Türk Telekom ve Superonline firmalarında beş senelik deneyimin ardından 2013 yılında Lazzoni Mobilya’nın New York’taki operasyonuna dahil oldum. Kariyer hayatım açısından dönüm noktası olan bu taşınma, bilgi teknolojileri kapsamındaki akademik ve mesleki birikimimi girişimci ruhumla buluşturmamı sağladı. 2015 yılında, iş ortağım Caner Soyer ile New York’ta Kabaq adlı girişimimizle restoran ve turizm endüstrisini hedef alan bir projeyi hayata geçirdik. 2016 yılında Glimpse Group ile şirket evliliği yaparak gruba dahil olduk ve çalışma alanlarımızı genişleterek, moda ve pazarlama alanında da çalışmalar yapmaya başladık. Bugün geldiğimiz noktada Glimpse Group, Amerika’nın teknoloji şirketleriyle bilinen Nasdaq borsasında artırılmış ve sanal gerçeklik alanında çalışan ilk firma olarak halka arz edildi.
2021 yılı başında, Glimpse Group’u Türkiye’de yatırım yapmaya ikna ederek, İzmir’de Ar-Ge operasyonlarını başladık. Şu an için yaklaşık 15 kişilik bir ekiple, operasyonu İzmir Ekonomi
Üniversitesi İzmir Bilim park’ta yürütüyoruz.
S:Bugün dünyaca ünlü 100’den fazla markaya deneyim geliştiren, marka bilinirliği dünyaca kabul edilen QReal’in geliştirdiği iş süreçleri hakkında bilgi verir misiniz?
AG: Artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik, metaverse, 3 boyutlu modeller teknik anlamda günlük olarak duyduğumuz kelimeler olmasa bile, hepimiz Instagram üzerindeki filtreleri kullanarak hikaye paylaşıyoruz veya arkadaşlarımızın kullandıkları hikayeleri görüyoruz. İleriki dönemde bugün eğlence amaçlı kullanılan bu filtreler, e-Ticaretin vazgeçilmez parçası olacak. Bir gözlük alırken gözümüzde gözlüğü, şapka alırken kafamızda şapkayı, ayakkabı alırken ayağımızda ayakkabıyı, saat alırken kolumuzda saati hatta kıyafet alırken bu ürünleri sanal olarak deneyebileceğiz. QReal, markaların ürünlerinin 3 boyutlu dijital kopyalarını çıkartarak, bu şekilde sanal deneme yapılması için olanak sağlıyor. Bugün düşündüğümüzde, neredeyse hiçbir ürün için sunulmayan bu sanal deneme, önümüzdeki 5 yıl bütün ürünler için sunulmaya başlanacak ve biz bu dönüşümün en önünde İzmir’e dijital fabrika kurarak yer almak istiyoruz.
S:Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarına verilen destek, beraberinde büyümeyi ve sürdürülebilirliği sağlıyor. Ar-Ge ve inovasyonsuz gelecek yok diyoruz. Ülkemizde bu alanda yürütülen çalışmaları, verilen destekleri ve önemi nasıl değerlendiriyorsunuz?
AG:Mezun olduğum 2008 senesiyle bugünü karşılaştırdığımızda, devlet ve özel sektör tarafından sağlanan Ar-Ge ve inovasyon destekleri inanılmaz iyi bir noktada. New York merkezli, Glimpse Group yönetimini ikna ederken, sunulan devlet destekleri ve Teknopark destekleri operasyonumuzu başlatmamızda kilit rol oynadı. Diğer taraftan, yeterli mi? Tabii ki hayır! Ülkemizde herhangi bir apartman inşaatına yatırılan paraları bir girişim yatırım olarak aldığında ülke çapında haber olabiliyor.
Oyun sektöründe yakalanan başarı, birçok teknoloji alanında yakalanabilir. Bunun için ülkemizde çalışkan, bilgili, eğitimli, çalışkan, dürüst insanlara, şirketlere doğru yatırımların artarak devam etmesi gerekiyor.
S:Qreal’in dünyada imza attığı ilkler neler? Yenileri neler olacak?
AG:QReal.io, ilk çıkış markamız kabaq.io ile artırılmış gerçeklik teknolojisini 2015 yılında yemek alanında kullanan ilk marka oldu. Bu alanda, restoran içinde ve online sipariş alanında geliştirdiğimiz çeşitli süreçler birçok markanın ve teknoloji firmasının ilgisini çekti. Devam eden süreçte, geliştirdiğimiz yemekleri 3 boyutlu olarak tarama teknolojisini, moda alanında; şapka, gözlük, çanta, ayakkabı, kolye, yüzük gibi ürünlere de uygulayarak ürün yelpazemizi genişlettik. Gelecekte daha çok duyacağımız, metaverse, yani gerçek dünyamızın sanal kopyasında, bugün hayatımızda olan birçok ürünün dijital ikizini yaratmayı hedefliyoruz.
Bu yazı hakkındaki görüşler: