İyi Bir Girişimci Olmanın 10 Yolu
Kimse her şeyi bilerek veya her konuda uzman olarak iş hayatına girmez. Hangi sektörde çalışıyorsanız çalışın, gelişen teknolojiler, değişen sistemler hep olacaktır. Bu da sürekli öğrenmeyi ve yeni fikirlere açık olmayı beraberinde getiriyor. Eğer değişimin bir parçası olmazsanız sektörünüzde fazla tutunamazsınız.
İyi bir girişimci olmanın 10 yolunu sizler için derledik. Peki bunlar nedir? Hadi başlayalım!
Kurumsal liderlik ve yönetim
İlk olarak girişimciliğin uzun soluklu bir macera olduğunu unutmayın. Söz konusu bu macerada birçok önemli kararlar alacak, aşılmaz sorunlara çözüm bulmak zorunda kalacaksınız. Bu eksende liderlik konusunda birçok kez sınanacak ve verdiğiniz kararlar sizi etkilediği kadar çevrenizi de etkileyecek. Bu alanda elde edeceğiniz kazanımlar, gelişim ve büyüme konusunda size iyi anlamda bir network sağlayacak.
İş birliği ve ekip çalışması
Hemen her iş ilanında bile yer alan “ekip çalışmasına uygun” tanımı, iş hayatının en önemli unsurlarındandır. Ekip halinde karar alabilme ve hareket edebilme yeteneği verimliliği artırdığı kadar sektöre de pozitif etkiler bırakır.
Alanında yetenekli ve uzman kişiler
Alanında uzman kişileri, yeniliğe açık yetenekli bireyleri girişiminize dahil etmek, girişimcilik alanında sizi kalıcı kılacaktır. Aynı zamanda network anlamında kapılar aralayarak bilinirliğinizi artıracaktır.
Network sahibi olmaya özen gösterin
Girişimcilik ekosisteminde yer edinmek için çevrenizi sürekli genişletmelisiniz. Yeni fikirleri, görüşleri değerlendirmeli ve bilinirliğinizi artırmalısınız. Kurduğunuz bağlantıların sizi hayallerinizin bile ötesine götürebileceğini asla unutmayın.
Etkinlikleri yakından takip edin
Sektörünüz ile alakalı hemen her konuda bilgi sahibi olmaya özen gösterin. Yapılan etkinlikler bu alan için en önemli kapılardan biridir. Eğer böyle bir etkinlik bulamıyorsanız öncülük edip siz yaratın. Bu tarz etkinlikler yeni iş potansiyelleri doğurabileceği gibi sektörünüzde farkında olmadığınız şeyleri de öğrenmenizi sağlayacaktır.
Sahip olduğunuz çevreyi yeniden değerlendirin
İş hayatında problemler yaşadığınız noktada ihtiyaç duyduğunuz kişi veya fikir hemen yanı başınızda olabilir. Bu yüzden çevrenizi yeniden değerlendirmek ve iletişiminizi sıkı tutmak çok önemli.
Toplu çalışma ofisleri
Son dönemlerde oldukça yaygınlaşan paylaşımlı ofis kültürü, birçok sektörü bir araya getirmesi sayesinde birçok ortaklığa ve iş birliğinin doğuşunu sağladı. Bu tarz ofislerin çok faydalı olabileceğini göz önünde bulundurmakta fayda var.
Dijital araştırma
Sektör ile ilgili gelişmeleri, etkinlikleri, seminerleri, gönüllülük esaslı organizasyonları takip etmenin öneminden bahsetmiştik. Bunu dijital anlamda yapmak da yeni nesil iş dünyasının matematiği açısından önemli bir noktada duruyor.
Dijital alanlarda görünür olmak
En az araştırma yapmak ya da network oluşturmak kadar önemli bir noktadan bahsedecek olursak dijital görünürlükten bahsetmezsek olmaz. Edindiğiniz deneyimleri, sektörel portfolyonuzu dijital platformlara aktarmak, sektörünüzdeki profesyonellerle buluşmanızı sağlayacaktır. Yani bir nevi dijital network kurmuş olacaksınız.
Etkileşim
Kimse her şeyi bilerek veya her konuda uzman olarak iş hayatına girmez. Hangi sektörde çalışıyorsanız çalışın, gelişen teknolojiler, değişen sistemler hep olacaktır. Bu da sürekli öğrenmeyi ve yeni fikirlere açık olmayı beraberinde getiriyor. Eğer değişimin bir parçası olmazsanız sektörünüzde fazla tutunamazsınız. Gerek uzman kişilerle gerek yazılı veya görsel materyallerle etkileşim halinde olmalısınız.