İş Hayatındaki Stres
Stres, vücudunuzun sizi zorlayan dış etkenlere verdiği tepkidir. Stres aşırı veya sürekli olduğu durumlarda hem psikolojik hem de biyolojik sorunları beraberinde getirebilir.
Yaşamımızın büyük bir kısmını iş hayatımız kapsıyor. İş hayatında yaşadığımız stres de genel yaşantımızı olumsuz yönde etkileyebiliyor. Peki bu dış etkenler nelerdir? İş hayatında strese neden olan şeyler nelerdir? İş hayatında yaşadığımız stresler yaşantımızı nasıl etkiler? Bu stres ile nasıl mücadele ederiz?
İş hayatında neden strese gireriz?
İş hayatındaki stres birkaç yaygın sebepten dolayı meydana gelebilir. Ancak her insanın stres kaynakları farklıdır ve her durumda kişisel faktörler, özellikle kişinin tepkileri ve stres yönetim becerileri de stres düzeyini etkileyebilir. İş hayatındaki strese neden olan bazı faktörler ise şöyledir,
Yüksek çalışma tempoları
Yoğun iş programları, teslim tarihleri ve müşteri beklentileri gibi faktörler, iş hayatında stres yaratan en yaygın nedenlerden biridir.
İş yükü
Çok sayıda sorumluluk ve görevi yerine getirmek, özellikle kısa sürede işlerin yetiştirilmesi için gereken çaba artırıldığında stres yaratabilir.
Örgütsel değişiklikler
İş hayatındaki değişiklikler, işveren veya yönetim kurulu değişiklikleri, üstlerin değişmesi veya işte yeniden yapılanma gibi organizasyonel değişiklikler, iş hayatında stres yaratabilir.
İş yerindeki ilişkiler
İş yerindeki sorunlu iş arkadaşları, çalışanlar veya yöneticilerle ilişkiler stres yaratabilir. Ayrıca iş arkadaşları veya yöneticilerle uyumsuzluk, sürekli çatışmalar, iş birliği eksikliği, mobbing ve diğer olumsuz davranışlar da stres kaynağı olabilir.
İşin doğası
Bazı işler riskli, tehlikeli veya potansiyel olarak zararlı olduğundan stres yaratabilir. Bu tür işler arasında sağlık hizmetleri, acil durum hizmetleri ve güvenlik hizmetleri yer alır.
İşin kişisel hayatla çatışması
İş hayatının kişisel hayatla çatışması, işte stres sebebi olabilir. Bu özellikle iş saatleri ve özel hayat arasındaki dengeyi bulmakta zorlanan kişiler için geçerlidir.
Yetersiz destek
Yetersiz işe uygun eğitim, yetersiz kaynaklar veya yetersiz destek, iş hayatında stres yaratabilir.
İş güvencesi kaygısı
İş güvencesi, işteki stres sebebi olabilir. İş güvencesi kaygısı, işsiz kalma veya iş kaybetme korkusu, işte performansı düşürerek stres yaratabilir.
İş hayatındaki stresi yenmek için neler yapmalıyız?
İş hayatının stresi ve yoğunluğu, birçok kişi için sıkıntıya neden olabilir. İş hayatının bunaltıcılığından kurtulmak için aşağıdaki önerileri dikkate alabilirsiniz,
Planlama yapın
İşlerinizi planlayın ve önceliklendirin. Bu şekilde yapılacak işleriniz için bir programınız olacak ve işleri yapmak için daha fazla zamanınız olacak.
Mola verin
Zihninizi rahatlatmak için ara vermeyi unutmayın. 15-20 dakikalık bir mola, stresi azaltmanıza yardımcı olacaktır.
Spor yapın
Düzenli egzersiz yapmak, stresi azaltır ve endorfin üretimini artırır. Bu da sizi daha mutlu ve daha az stresli hale getirir.
Sosyalleşin
Arkadaşlarınızla ve ailenizle zaman geçirin. İş hayatının dışında keyifli aktiviteler yapmak, zihninizi dinlendirebilir.
Meditasyon yapın
Meditasyon, stresi azaltmanıza yardımcı olabilir. Gün içinde birkaç dakika meditasyon yapmak zihninizi sakinleştirir ve konsantrasyonunuzu artırır.
Teknolojiyi azaltın
Teknoloji, iş hayatınızda büyük bir yer kaplar. Ancak, iş saatleri dışında teknolojiyi azaltmak, zihninizi dinlendirmenize yardımcı olacaktır.
Destek arayın
İş hayatındaki zorluklarla başa çıkmak için bir destek ağı oluşturun. Aynı durumda olan arkadaşlarınız veya bir profesyonel terapist size yardımcı olabilir.
Bu öneriler iş hayatındaki stresi azaltmanıza yardımcı olacaktır. Ancak, iş hayatındaki stresinizi tamamen ortadan kaldıramayabilirsiniz. İş hayatındaki zorluklarla başa çıkmak için stres yönetimi tekniklerini uygulamayı öğrenmek ve kendi sınırlarınızı belirlemek önemlidir.
Bu yazı hakkındaki görüşler: