Çocuğunuzun Okulu Reddetmesi Olağandır
Çocuğunuzun Okulu Reddetmesi Olağandır, Çocuklarımızı hayata hazırlarken şüphesiz onlara en iyiyi sunmak isteriz. Sosyal hayata karıştığında da kendine güvenini inşa etmesinde kolaylık sağlayan, adaptasyon sürecinde çocukların elinden tutan ikinci yuvaları kreşlerdir. Bu sayımızda da çocuğun kreş hayatı ve tüm merak edilenleri Özel Minik Damlalar Kreş ve Gündüz Bakımevi ’ne sorduk. Keyifli okumalar.
Kreş ortamında çocukların sosyal becerilerini nasıl destekleyebiliriz?
Kreş ortamında çocuklarımız akranlarıyla birlikte vakit geçirdiklerinden sosyal becerileri otomatikman desteklenmiş olur. Akran etkisi, 2-6 yaş döneminde oldukça önemlidir, bu dönemde gelişim özelliği olarak çocuklar model alma yöntemini fazlaca kullanırlar. Grup oyunları, paylaşım saatleri, sohbet saatleri ve serbest oyun sosyal becerilere katkıda bulunur.
Öğrenme sürecini teşvik etmek için çocuklara nasıl yaklaşmalıyız?
Özellikle okul öncesi dönemde öğrenmeye teşvik etme daha çok oyun yoluyla yapılmalıdır, oyun ile öğrenme bu dönemde en etkili yöntem olarak görülmektedir. Çocuklara gelişim dönemine uygun sorumluluklar verilmesi ve bu dönemlere uygun etkinlikler, öğrenme sürecini destekleyecektir. Özetle çocukların öğrenme sürecini desteklemek için gelişim dönemi özelliklerine hâkim olunmalıdır.
Kreşte çocukların özgüvenini nasıl destekleyebiliriz?
Çocuğun kendine olan özgüvenini geliştirmek amacıyla çocuklara kapasitesine uygun görev ve sorumluluklar verilmelidir. Burada kapasitesine uygun kelimelerinin altı çizilmelidir çünkü çocuğa verilen görev ve sorumluluklar, kapasitesinin üstünde olursa özgüveni zedelenecek; kapasitesinin altında olur ise bu görev ve sorumluluklardan sıkıldığı gözlenecektir. Bu konuda çocuğu olumlu geri bildirimler vermek ve fikirlerini dinlemek de özgüveni destekleyecektir.
Kreş ortamından çocukların fiziksel sağlığı için nasıl önlemler alabiliriz?
Kreş ve anaokulu ortamında genelde okula ilk defa başlayan çocukların bağışıklık kazanana kadar daha sık hastalandıkları gözlemlenmiştir. Bu konuda ailelerden bağışıklık güçlendirici vitaminlerle desteklemeleri rica edilmektedir ve kreşlerde ise yine çocukların bağışıklığını güçlendirilecek besinlere sık yer verilmelidir. Hasta olan çocuğun hastalığın kuluçka döneminde evde dinlenmeleri tavsiye edilir. Güvenlik anlamında ise kazaları önleyecek şekilde tedbir almak gerekmektedir; çevresel faktörlere dikkat edilmeli, okulda sivri uçlu köşeler güvenliğe alınmalı, kapı aralarına koruyucular takılmalı ve prizlere aynı şekilde koruyucular takılmalıdır.
“Oryantasyon sürecinde ağlama davranışı, okulu reddetme gibi davranışlar normal ve olağandır.”
Kreşe yeni başlayacak çocuklar için geçiş dönemi zor olabilir. Bu süreçte onlara nasıl destek olabiliriz?
Yetişkinler yeni bir işe başladıkları zaman nasıl kaygılanıyorsa, çocuklar da okula başlama aşamasında kaygılanıp bunu genelde ağlama yoluyla dışa vurmaktadırlar. Oryantasyon sürecinde ağlama davranışı, okulu reddetme gibi davranışlar normal ve olağandır. Kendisine bakım veren kişiye güvenle bağlanan bir çocuğun ilk uzun süreli ayrılık sürecinde tepki vermemesi anormal olacaktır. Bu sürecin 2-3 hafta sürmesi beklenmektedir, her çocuk biricik ve farklı olduğundan süre ve tepkiler de değişim göstermektedir. Süreçte çocuk hakkında aileden gerekli bilgileri almak ve çocuğun zevklerini(sevdiği oyun, sevdiği şarkı vb.) desteklemek geçişi kolaylaştıracaktır.
“Her Şeyden Önce Sevgi”
Sizi ve kreşinizi tanıyabilir miyiz?
2017 yılında kurulan okulumuz Özel Minik Damlalar Kreş ve Gündüz Bakımevi 2-6 yaş okul öncesi dönem çocuklara yönelik hizmet veren eğitim kurumudur. Ankara’nın Çankaya ilçesinde bulunan okulumuzun altı dersliği, bir yemekhanesi, serbest oyun alanları, sinema odası ve oldukça keyifli büyük bir bahçesi bulunmaktadır. Çocuklarımızın gelişim dönemlerine uygun programlar, materyal ve oyuncaklarımız ile eğitimimizi sürdürmekteyiz. Okul öncesi dönemde oyun ile öğrenmeyi prensip edindiğimiz okulumuzun en büyük ilkesi ise ‘Her Şeyden Önce Sevgi’dir. Sevginin gücüne inandığımızdan en büyük hedefimiz ise mutlu çocuklar yetiştirmeye katkı sağlamaktır. Okulumuzun Kurucu Müdürü ve Psikoloğu olarak görevini sürdüren Uzm. Psk Damra Şancı, 8 yıldır bu sektörde çalışmakta, çocuklarımıza psikolojik destekte bulunmakta, gerektiğinde gerekli testleri uygulamakta ve programlarımızı hazırlamaktadır.
Röportaj: Nuran Baykuş / Fotoğraf: Barış Eminoğlu