Bebeklerde Alerjik Gıdalar
Bebeklerde Alerjik Gıdalar, Her anne-baba çocuklarının sağlığı hakkında oldukça titiz davranır.
Doğumundan itibaren her gün çocuklarını hastalıklardan korumak için sağlıklı beslenmesine gereken özeni gösterir. Ancak ne kadar sağlıklı beslenirse beslensin, çocuğun bağışıklık sistemi her besini kabul etmeyebilir.
Daha önceki öneriler ek gıdaların çocuklara geç başlanılmasının alerjik reaksiyonları önleyeceği üzerine idi. Ancak yeni çalışmalar bunun doğru olmadığım tam tersine, alerjik gıdalara geç başlanmasının alerji riskini artıracağı şeklindedir.
06.06.2011 yılında yayınlanan bir makaleye göre alerjik gıdaların, çocukların diyetine geç başlanılması ilerde egzama ve hışıltı gibi alerjik hastalıklara neden olmamaktadır.
Hollanda Erasmus Üniversitesinden araştırmacılar inek sütü, fındık, fıstık, yumurta, soya ve buğday gibi alerjik potansiyeli olan gıdaların erken başlanılmasının 4 yaşta egzama ve hışıltıya neden olup olmadığını araştırmışlar ve olmadığım göstermişlerdir.
Besin alındıktan sonra 72 saat içinde belirti verebiliyor!
Alerji belirtileri alerjen alındıktan sonraki ilk dakikalarda veya 1-2 saat sonra ortaya çıkabiliyor. Nadiren de olsa 72 saat sonra da vücut tepki verebiliyor. Besin alerjileri deri döküntüleri, makat bölgesinde kızarıklık, dudaklarda morarma, solunum, astım tarzında hışıltı veya mide bağırsak belirtileri ile kendini gösteriyor. Alerjenle karşılaşan mide bağırsak sistemi alerjene kusma, ishal, kanlı kaka veya kabızlık şeklinde belirtilerle de cevap verebiliyor.
Bebeklerde reflüye neden olabiliyor. Çok gazlı bebekler ve kilo alım yetersizlikleri ve büyüme gelişme bozuklukları olan çocuklarda da besin alerjileri bir faktör olabiliyor. Bunun yanı sıra anaflaksi denilen çok ciddi ve ani reaksiyonlar solunumu bozarak hayati riske yol açabiliyor.
Meşrubat tüketiminin çocuk sağlığına etkisi nelerdir?
Yale Üniversitesi fizyoloji departmanı bu konuda yapılan 88 çalışmayı inceleyerek çok açık bir sonuca varmış:
Meşrubat tüketimi alınan enerji miktarını artırmakta ve aşırı kilo almaya neden olmaktadır, Meşrubat tüketimi aynı zamanda süt, kalsiyum ve diğer nutrientlerin alımını azaltarak birçok sağlık sorununa yol açmaktadır (örneğin diyabet).
Meşrubat tüketiminin azaltılması şiddetle önerilmektedir.
Klorlu havuz çocuklarda alerjiye yol açar mı?
Klor ve yan ürünlerinin olası solunum yolu irritasyonu nedeni ile düzenli olarak klorlanmış havuzda yüzmenin astıma ve burunla ilgili yakınmalara neden olabileceği öne sürülmekte idi. İngiltere’den yapılan geniş çaplı ve değerli bir çalışma bunun doğru olmadığını, yani klorlu havuzların astıma ve diğer solunum yolu hastalıklarına neden olmadığını, tam tersi düzenli yüzmenin astım ve diğer solunum yolları hastalıklarına karşı koruyucu etkisi olduğunu göstermiştir.
Çocuk Sağlığı Merkezi
Adres: Mutlukent Mahallesi, 2012 Cadde Beykoy Sitesi No:2/49 Çankaya, Ankara
Telefon: 0312 446 2525
Röportaj: Nuran Baykuş / Fotoğraf: Barış Eminoğlu