Detoks; Latince kökenlidir ve zehir atımı ve arınma anlamına gelen Detoxikation (Detoksikasyon) kavramının kısaltılmışıdır. Detoks, vücudumuza çeşitli yollarla giren ve dışarı atılmayı bekleyen zararlı toksinlerden, bütün atık ve asidik maddelerden kurtulmaktır. Hipokrat’tan bu yana tedavi yöntemi olarak kullanılan detoks, insanlık tarihi boyunca uygulanmakta olan bir yöntemdir ve doğal tedavi yöntemlerinin başında gelir.
Peki, neden detoksa ihtiyaç duyarız ve neden vücudumuz toksin depolar? Vücutta toksinlerin tutulmasının iki temel sebebi vardır. Birincisi; yiyecekler, hava ve su ile maruz kaldığımız, doğal olmayan çevresel toksinlerin, metabolizmanın doğal seviyesinin çok üstünde toksin yüklenmesine neden olması. Diğeri ise sağlıksız kişisel alışkanlıklar, aşırı yorgunluk ve hiperaktiflik gibi modern yaşam tarzları nedeniyle zayıflayan sinir sisteminde işlemeyen normal atılım sürecidir. Atılımı gerçekleşemeyen bu toksinler, zamanla vücudumuzda birikerek oksidatif stres dediğimiz metabolik sonuçlara sebep olur ve vücudumuzda birikerek sağlığımızı kötü yönde etkilemeye başlar. Bu birikim zamanla sindirim sorunları, halsizlik, bağışıklık sisteminde zayıflama, kronik baş ağrısı, uyku problemleri, dikkatsizlik, uyuşuk ve sıkılgan ruh hali, cildin dejenerasyonu gibi sonuçlar doğurabilir. İşte bu nedenlerle ara ara detoks yapmak, vücudumuzda oluşabilecek sorunların önüne geçmemize yardımcı olur.
Detoks yaparken amacımız; asit oranımızı pH 7 oranında tutmaya çalışmak ve oksijen oranımızı arttırmak olmalıdır. Bu sonuçları elde etmek için düzenli bir şekilde beslenmeli ve yaşam tarzımızı değiştirmeliyiz.
Detoks uygularken, yiyeceklerinizi, içeceklerinizi, tüketeceğiniz sebze ve meyveleri özenle seçmeli, özellikle antioksidan ve toksin atıcı etkisi yüksek olan sebze ve meyveleri tercih etmelisiniz.
Genel sağlık halini korumak adına düzenli aralıklarla detoks yaparak bu toksinlerin birikimini önlemekte fayda var. 3 ila 7 gün süresince uygulayabileceğiniz detoks programlarını ayda bir uygulamak hafiflemenize yardımcı olacaktır.
Detoksun Sakıncalı Olduğu Durumlar
- Organ yetmezliği olanlar
- Hamileler
- Emziklilik
- Yüksek tansiyonu olanlar
- Yaşlılar
- Diyabet hastaları
- Çocuklar
Detoks İçin Altın Kurallar
- Yemek için zaman ayırın. Hızlıca tüketmeyin, geçiştirmeyin
- Sigara, kafein ve alkolden uzak durun.
- Her öğününüze bir yeşil ekleyin. Kahvaltıya yeşilbiber, maydanoz, taze nane, dereotu veya fesleğenden biri veya birkaçı olabilir. Öğle ve akşama ıspanak, pazı, semizotu, taze fasulye gibi besinler tercih edilebilir.
- Bu süre zarfında et ürünlerinden uzak durmaya çalışın.
- Doymuş yağ alımını olabildiğince azaltın. Tereyağı, kuyrukyağı, margarin gibi katı yağları tüketmemeye çalışın.
- Taze mevsim sebzeleri ve yeşillikleri tüketin (kabak, havuç, kereviz, maydanoz, pancar, lahana grubu sebzeler; tüm koyu yeşil sebzeler, sarımsak, soğan ve zencefil gibi). Sebzeleri pişirirken mümkün olduğunca buharda pişirme yöntemini tercih edin. Yağ eklemek yerine damak tadınıza uygun baharatlar(kırmızı pul biber, kekik, zerdeçal, tarçın, zencefil ve biberiye), az yağlı (lor) peynirler ve limon ile tatlandırın.
- Besin içeriklerine dikkat edin. Mısır şurubu (fruktoz şurubu) içeren besinleri, çikolatayı, abur cuburu ve hazır sosları detoks süresince beslenmenizden çıkarın.
- Beyaz un ve beyaz undan yapılmış yiyecekleri tüketmeyin. Tam tahıllı, kepekli ve yulaflı seçenekleri deneyin. Yulaf ezmesi meyveler ve yoğurt ile şahane olabilir.
- İşlenmiş besinleri (salam, sosis, sucuk gibi) tüketmeyin.
- Erişmek sizin için sorun değilse organik ürünleri tercih edin.
- Protein kaynağınızın esasını yoğurt ve kuru baklagiller oluştursun. Yağsız balıkları da unutmamak lazım.
- Mevsimine göre greyfurt, nar, portakal, kırmızı üzüm, kızılcık, çilek, kiraz, mürdüm eriği, karadut gibi antioksidan yönünden zengin meyvelerden seçim yapın.
- Su tüketimine özen gösterin. Unutuyorum diyenlerden misiniz? O zaman şöyle söyleyelim; her ana öğün öncesi 2 bardak, her ara öğün öncesi 1 bardak su içinki en azından 1,8 litre garanti olsun. Ama önerim hazır yaz ayları da gelmişken 2,5-3 litre su içmeniz.
- C vitamininden zengin besinler, toksinlerden arınmayı ifade eden detoksifikasyon için önemlidir. (C vitamininden zengin besinler; limon, portakal, mandalina gibi turunçgiller; çilek, böğürtlen, kuşburnu, domates, lahana, patates ile ıspanak, marul, yeşilbiber, asma yaprağı gibi yeşil yapraklı sebzeler olarak sıralanabilir. Bu besinlerin taze olarak tüketilmesi vitamin kayıplarını önlemek için önemli olduğu unutulmamalıdır.)
- Su dışında içecek tercihiniz yeşil çay, ıhlamur, papatya, kuşburnu, adaçayı gibi bitki çaylarından biri olabilir.
Detoks Uygularken Kilo Vermenize Yardımcı 5 Kural
- Kilo vermek için, beslenme kadar hareket etmek ve aldığımız enerjiyi yakalayabilmek de çok önemlidir. Harcadığınız enerji aldığınız enerjiden fazlaysa vücudunuz yağ yakmaya başlar. Özellikle yüzme, tenis, koşu gibi kalp atışınızı hızlandıracak sporlar daha kolay kilo vermenizi sağlar.
- Hep aynı şeyleri yemek ve tek düze beslenmek hem metabolizmayı yavaşlatır hem de kilo vermenizi zorlaştırır. Bu nedenle öğünlerinizi çeşitlendirmeye özen gösterin.
- Gün içerisinde su şişenizi yanınızdan ayırmayın.
- Porsiyonları azaltmaya özen gösterin.
- Alışverişe aç karnına çıkmayın.
Detoks Tarifleri
1. Sarı Smoothie
1 porsiyon için
Enerji: 253 kalori
Karbonhidrat: 24 gram
Protein: 9 gram
Yağ: 12 gram
Lif: 3,4 gram
Malzemeler
2 küçük boy şeftali/nektarin
1 tatlı kaşığı tahin
Tarçın
1 su bardağı kefir
Yapılışı
Tüm malzemeleri blenderdan geçirin bir bardakta servis edin.
2. Yeşil Smoothie
1 porsiyon için
Enerji: 240 kalori
Karbonhidrat: 27,2 gram
Protein: 3,9 kalori
Yağ: 12,6 gram
Lif: 7,2 gram
Malzemeler
Bir avuç ıspanak yaprağı
Yarım muz
1 adet yeşil elma
¼ adet avokado
8-10 sap maydanoz
1 adet maden suyu
Yapılışı
Tüm malzemeleri blenderdan geçirin ve bir bardakta servis edin.