Telefonunuzu Kaybedince Endişeleniyor musunuz?
Dijital detoks nedir? Faydaları nelerdir?
Telefonunuzu Kaybedince Endişeleniyor musunuz, Teknolojinin en büyük nimetlerinden olan dijital dünyanın hayatımızı kolaylaştırdığı yadsınamaz bir gerçek. Ancak ölçüsüz teknoloji kullanımı insan hayatına olumsuz etkiler bırakabiliyor. Bel ve boyun ağrısından tutun da sosyal bağların zayıflamasına kadar birçok sorunu beraberinde getiriyor. Bu yüzden gerektiği kadar teknoloji kullanımı bu tür olumsuzlukların önüne geçmekte faydalı bir unsur olarak karşımıza çıkıyor. Bu da dijital detoks ile mümkün bir hale geliyor. Dijital detoks, kişinin gönüllü olarak bilgisayar, akıllı telefon veya sosyal medya platformları gibi dijital araçların belli bir süre ile kullanmayı bırakmasıdır. Bildirimleri kapatmak, dijital araçlarla araya mesafe koymak ilk başta zor gelse de ruh sağlığı açısından olumlu etkiler doğuracaktır. Buna ek olarak hep göz ardı edilen radyasyona maruz kalma durumu da en aza indirgenecektir.
Aşırı teknoloji kullanımının zararlarını açmak gerekirse;
- Teknolojik cihazların fazla kullanımı gerçekleri hatırlamayı zorlaştırır.
- Yalnızlık hissi yaratır.
- Empatiden uzaklaştırır.
- Kronikleşecek bir uyku sorunu yaşatabilir.
- Derin düşünmek yerine yüzeysellik katar.
- Zihinsel yoksunluğa yol açar.
Peki hangi durumlar dijital detoks ihtiyacı doğurur?
- Telefonsuzken endişeli hissetmek.
- Sürekli telefonu kontrol etme isteği.
- Sosyal medya gezintilerinde kızgın ve depresif hissetmek.
- Sosyal medyadan uzak kalınca gündemi kaçırma korkusu yaşamak.
Dijital detoks yaparak bunlardan kurtulmak mümkün.Peki dijital detoks nasıl yapılır?
Dijital detoks yapmak istiyorsanız ilk olarak kendinize zaman aralığı belirlemelisiniz. Burada ilk hedef günlük periyotlar halinde olmalıdır. Hafta sonu bunun için en ideal olan zamandır. İlerleyen süreçte zaman aralığını ve sıklığını kendi ihtiyaçlarınız doğrultusunda belirlemelisiniz. Gün içerisinde de teknoloji olmayan saatler yaratın. Yemek yerken bir şeyler izlemeyin, telefonu elinize almayın. Daha çok gerçekliğe odaklanarak insanlarla fiziksel iletişimler kurun. Telefonunuzu kullanma gereği hissettiğiniz anlarda önce kendinize “Gerçekten ihtiyacım var mı?” sorusunu sorun. Bir sorundan kaçmak için telefona sığınıyorsanız, bunu “Başka ne yaparak yenebilirim?” diye düşünün. İşlerinizi planlamak için telefon veya bilgisayar kullanmak yerine kâğıt kalem kullanın. Son olarak ve belki de en önemlisi sabah kalkar kalkmaz ilk iş elinize telefon almayın.
Dijital detoksun yararları nelerdir?
- Dikkatinizi etrafınıza vermeye başlarsınız ve kişisel ilişkileriniz derinleşir, arkadaşlıklarınız pekişir.
- Bilgisayar başında daha az vakit geçirerek vücudunuzda oluşan eğrilik ve ağrı sorununun da önüne geçecektir.
- Uykudan önce teknolojik cihaz kullanımını bırakmanız, vücudunuzun melatonin hormonunu salgılamasını sağlar ve uykuya daha hızlı dalarsınız.