Ördek Sendromu Nedir?
İnsanların sosyal medyaya yansıttığı hayatlar sizi mutsuzluğa sürükleyebilir. Ama bilinmeli ki kimse tam anlamıyla mutlu değil. Bilim insanları bunun üzerine bir araştırma yaptı ve bu durumun adına “ördek sendromu” dedi.
İlk olarak Stanford Üniversitesi tarafından keşfedilen bu sendrom, zihinsel bir sağlık problemi değil. Fakat ördek sendromunun zamanla gerçek zihinsel sağlık sorunları ortaya çıkarabileceğini öne sürdü.
Nedir Bu Sendromu?
Ördek sendromu terimi, su altında hırslı bir şekilde kürek çeken ancak zahmetsizce yüzer gibi görünen ördeklerin görüntüsünden türetilmiştir.
Ördek sendromu, özellikle sosyal medyada mükemmel bir yaşam yanılsaması yaratmaya çalıştığınızda, ancak bu şekilde görünmek için yüzeyin altında çok çalıştığınızda ve hayattaki tüm güzel şeyleri bir arada tuttuğunuzda ortaya çıkan bir sendromdur.
Ördek sendromunuz varsa, başkaları hayatınızın mükemmel olmadığını öğrenirlerse ne düşünecekleri konusunda endişelenebilirsiniz. Kimsenin neler yaşadığınızı anlayamayacağını veya ilişki kuramayacağını hissedebilirsiniz, ancak yalnız değilsiniz…
Sendromun Belirtileri
Ördek sendromunun kanıtlanmış resmi bir tanımı bulunmamakla birlikte, sendromu yaşayanların ortak bir yanı vardır, ancak belirti ve semptomlar elbette farklılık gösterebilir. Bu ortak yanlar başlıca şunlardır,
- Diğerlerinin hayatının daha iyi olduğunu düşünmek
- Hayatın taleplerine ayak uyduramıyormuş hissine kapılmak
- Kıyaslama yapmak
- Eleştirilme korkusu
- Kendinizi keşfetmek için manipüle ediliyormuş gibi düşünmek
Peki Ne Yapmalı?
Bir psikoterapiste görünmek, tedavi görmenize ve bu sendromda size rehberlik edecek destekleyici birini bulmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca, hayatın sizden çok şey talep ettiğini düşünüyorsanız, terapi genel sağlığınıza da yardımcı olabilir. Doğru terapisti bulmak, terapiden istediğinizi ve ihtiyacınız olanı elde etmek için çok önemlidir. Hiç terapi görmediyseniz, ne bekleyeceğinizi merak ediyor olabilirsiniz. Sadece terapist, terapinin nasıl ilerleyeceğini açıklayabilir.
Her şey yolunda değilken, her şey yolundaymış gibi davranmanıza gerek yok. Özellikle öğrenciyseniz, terapi dışında başka destek yöntemlerini deneyebilirsiniz. Bunlardan bazılarıysa şöyle,
- Farkındalık faaliyetlerine katılın
- Sınırlarınızı belirleyin
- Zaman yönetimi becerilerini öğrenin
- Sevdiklerinizle konuşun
- Kampüs içi danışmanlık merkezini kullanın