Hayatın İlk Bağı Anne Sütü
Hayatın İlk Bağı Anne Sütü, bebeğiniz için, en doğal en taze ve en uygun besindir. İlk 6 ayda bebeğin ihtiyacının %100’ünü, 6-12 ayda bebeğin ihtiyacının %50sini, 12. aydan itibaren de %30unu karşılar. Anne sütü; ön süt ve son süt olarak yapılandırılır. Ön süt, sulu ve şekerli; son süt, protein ve yağlı yapıdadır.
Yeni doğan bir bebeğin midesi; ilk gün bir bilye kadar (yaklaşık 5ml 3. gün pinpon topu kadar (yaklaşık 20ml 10. gün yumurta kadardır (yaklaşık 50ml). İlk 24 saatte her beslenmede yaklaşık 7-14 ml artar, sonraki 36. saatte artarak devam eder ve 500 ml’e ulaşır.
Peki bu veriler böyleyken bu çocuk neden aç, neden sık sık emmek ister?
Bir bebeğin hayatla ilk kurduğu bağ anne memesidir. Bebeğiniz aslında tüm ihtiyaçlarını anne memesinden sağlar. Anne memesi, bebeği besleyen doyuran onu güvende tutan ilk nesnedir. Freud, bebeğin meme emerken süt ile beraber, benliğinin de aktarıldığı şeklinde bir benzetme yapar. Yani bebek ihtiyaçlarını gidermeyi ‘ağız bölgesinden’ yapar. Bebeğe göre meme emiyor olmak sadece süt içmek değil kendi benliğini oluşturmaktır; sakinleşmek güvende olduğunu hissetmek için anne memesinde kalmayı isterler. Burada doğuştan gelen mizaç özellikleri de devreye giriyor. Bazı bebekler daha kolay sakinleşip, uykuya dalarken bazı bebeklerde bu süre daha uzun olabiliyor. Genetik olarak aktarılan kaygı seviyesi, bebeğin anne karnında yaşadığı stres, doğumda yaşadığı stres ve hormon yoğunluğunun yarattığı stres bebeğin ilk haftasında sakinleşme, güvende olma ihtiyaçlarını tetikler.
Emzirmek kolay bir iş mi?
Tüm doğru emzirme adımlarını bilip uygulasak da bu iş anneler için her zaman kolay olmuyor. Önce kendinize sonra bebeğinize güvenmelisiniz. Sadece bebeğinizi memeye tutturmaya odaklanmayın. Onu kucağınıza alın, sarılın, koklayın, kucağınıza yerleştirirken tüm vücut hattı size dönük olmasını sağlayın. Meme ucunu bebeğin üst dudağına değdirin ve ağzını tamamen açmasını sağlayın. Bebeğin alt dudağının dışa dönük, anne memesinin tüm koyu renkli kısmının bebeğin ağzında olduğundan emin olun.
Göğüs yapısı ile ilgili sorun olanlar tek ya da iki taraflı meme başı çökük olanlar da bebeklerini emzirebilirler. Öncelikle meme ucu masajı uygulamak ve / veya iyi bir marka silikon meme ucu adaptörü kullanmak emzirmede kolaylık sağlar. Bebek silikon ucu emdiğinde annenin meme başının boşluğu tam doldurması gerekir.
Her annenin sütü olur mu?
Gebelik boyunca alınan kilolar bebeğiniz doğduktan sonra süte dönüşmek için hazır bekler. Eğer günlük ortalama 3 litre sıvı tüketirseniz, uykunuzu düzenleyebilirseniz, kendinize inanırsanız ve ailenizdeki diğer bireyler de bu konuda sizi desteklerse sütünüz bebeğinize yeter. Bu dönemde annelerin dinlenmeye, uyumaya, sakin kalmaya, duş alma ihtiyaçları artacaktır.
Anne sütü her bebeğe yeter mi?
Yeni doğan bebekler ilk 7 gün içinde doğum kilosunun %10 unu kaybederler. Bu kayıptan sonra 7-10 gün içinde bebeğin doğduğu kiloya yeniden ulaşması istenir. İlk 6 ay, günde 20-30 gr kilo alması beklenir. Yani ayda 1kg ağırlık artışı olan bebek yeterli besleniyor demektir. Bunlar karmaşık geldiyse; bebeğiniz her emme hareketinden sonra yutkunması, emdikten sonra huzura kavuşup uyuması, emme sonrasında bağırsak seslerinin dışarıdan gurultu şeklinde duyulması, kaka yapması ve günde 4-6 kez çişini yapması sütünüzün geldiğine ve yettiğine işarettir.