Ev Kazalarında Yapılması Gerekenler ve Basit Tedbirlerle Önleme Yolları
Ev Kazalarında Yapılması Gerekenler, Basit tedbirlerle önlenebilen ev kazaları, tüm kazaların %25’ini oluşturmaktadır. Özellikle, el, göz koordinasyonunun henüz yeterli olmadığı 0-6 yaş grubu çocuklarda, kronik hastalığı olan ve ileri yaştaki kişilerde ev kazaları görülme riski daha fazladır.
Evlerimizde alacağımız tedbirlerle bazı kazaları önlememiz mümkün:
- Devrilme riskine karşı mobilyaları, televizyonu sabitleyin.
- Açık elektrik kablosu ve priz bırakmayın.
- Çakmak, kibrit gibi yanıcı maddeleri ulaşılamayacak yerlerde muhafaza edin.
- Halı, kilim, paspasların kaymamasını sağlayın.
- İlaçlar ve kimyasal maddeler (temizlik malzemeleri, böcek-sinek ilaçları vb.) ulaşılamayacak yerlerde ya da kilit altında saklanmalıdır.
- Kesici aletler, cam malzemeler, piller kolay ulaşılabilecek yerlerde bulundurulmamalıdır.
- Sıcak sıvılar ve yemekler devrilme dökülme riskine karşı tezgah kenarından uzağa koyulmalıdır.
- Boğaza kaçabilecek küçük parçalı oyuncaklar, boncuklar, düğmeler, kuruyemiş ve şekerlemeler ortada bırakılmamalıdır.
- Islak alanlarda uygun terlik ya da ayakkabı tercih edilmelidir.
Herkes İçin İlk Yardım
İlk yardım yaşanılan sorunun ilerlemesini önler, hatta iyileştirir. Doğru şekilde yapılan ilk yardım sayesinde sağ kalım ve beyin fonksiyonlarının etkilenmemesi sağlanabilir. Evde herkesin bilmesi gereken 8 ilk yardım müdahalesi:
1.Yanıklara Buz Uygulamayın
Yanık bölgesinde ısının artışıyla beraber his kayıpları görülebilmektedir. Yanan bölge üzerine buz koyulması derideki tahrişi artırıp buz yanıklarına sebep olabileceğinden buz uygulaması yapılmamalıdır. Ayrıca yanığa diş macunu, yoğurt gibi ürünlerin uygulanmaması gerekir. Yanan bölgeyi 15 saniye kadar su altında soğutmak hafif yanıklar için yeterli olacaktır. Ağır yanıklarda ise bir sağlık kuruluşundan yardım alınmalı, bu süreçte yanık üzerindeki baloncuklar patlatılmamalı ve yanığın üzeri sarılmamalıdır. Yanığa yapışan giysileri çıkarmaya çalışılmamalıdır.
2.Yaraları Kapatırken Dikkat!
Sıyrık kesik veya delici alet batması durumlarında yaranın uygun malzemelerle temizlenmesi gerekir. Pamuk yaraya yapışabileceğinden, yara temizliğinde sadece temiz su ve gazlı bez kullanılması uygun olur. Yara olan bölgenin iyileşmesi için bölgedeki kan akışını engellemeyecek sıkılıkta bandaj uygulaması yapılmalıdır.
3.Eller Havaya…
Kol ve bacaklarda görülen kanamalarda, bu bölgelerin vücut seviyesinden yukarıda tutulması kanama şiddetini azaltır. Kanama olan bölgeye temiz bir bez ile baskı yapılması kanamayı azaltır, yaranın kirlenmesini önler.
4.Batan Cisimleri Kendiniz Çıkarmayın
Tığ, şiş, bıçak, kalem gibi cisimlerin battığı yerden çıkarmaya çalışılması çevresindeki dokuları zedeleyebileceğinden, sağlık kuruluşuna
gitmeden kendiniz çıkarmayınız. Batan cismin hareketini önlemek için etrafı gazlı bez ya da temiz bir bez ile desteklenmelidir.
5.Kırıkları Sabitleyin
Kırık ya da çıkık kemiğin yerine oturtulmasına çalışılmamalıdır. Bir sağlık kuruluşuna gitmeden önce o bölgenin hareketini engellemek,
ödem oluşumunu azaltarak ağrıyı önlemek için sabitlemek gerekir. Özellikle omuz çıkıklarında kolu L şeklinde hastanın bedenine sarmak ağrıyı azaltır.
6.Elektrik Bağlantısını Kestikten Sonra Müdahale Edin
Elektrik çarpması gibi ciddi sonuçları olan kazalarda sakinliğimizi korumak önemlidir. Öncelikle elektrik akımı kesilmelidir. Elektrik
akımından etkilenmemek için kalın bir tahta ya da gazete destesi nüzerine basarak, akıma kapılmış kişiyi tahta sopa ile çekerek uzaklaştırmak
gerekir.
7.Kimyasal Madde İçilmesi Durumunda Kusturmayınız veya Süt İçirmeyiniz
Çamaşır suyu, böcek ilacı, deterjan gibi kimyasal maddeler içildiyse, bu maddelerin ardından hiçbir şey verilmemeli ya da bu maddeleri
kusturmaya çalışılmamalıdır. En kısa sürede sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir. Emin olmadığınız şüphelendiğiniz kimyasal madde yutulması
durumlarında Ulusal Zehir Danışma Merkezi (UZEM) size danışmanlık sağlayabilir. 114 telefon numaralı UZEM 7/24 hizmet vermektedir.
8.Heimlich Manevrasını Öğrenin
Bu, hayat kurtaran hareket mucizevi sonuçlar verir. Solunum yolu tıkanmış kişi ellerini boğazına götürür, konuşamaz ve paniklemiştir. Boğazına yabancı cisim kaçan kişinin arkasına geçilir. Eşit boylardaysa kollar bele dolanır, eğer yardım edilecek kişi çocuksa aynı boya gelmek için bir dizin üzerine çökülüp kollar arkadan bele dolanmalıdır. Bir el başparmağı avuç içine gelecek şekilde yumruk yapılır, göbek deliğinin 4 parmak üstüne yerleştirilir diğer el, yumruğu sıkıca kavrar ve hızlıca ‘’içeri-yukarı’’ doğru bastırılır. Bu manevranın faydası çok, doğru yapılmadığında riski de yok denecek kadar azdır.