Ata Buz Müzesi Türkiye’nin İlk Buz Müzesi
Ata Buz Müzesi Türkiye’nin İlk Buz Müzesi, Atatürk Üniversitesi ile Kuzey Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı iş birliğinde yapılan ve Güzel Sanatlar Fakültesi bünyesinde 18 aylık çalışmanın sonucunda Türkiye’nin ilk buz müzesi, Ata Buz Müzesi 2022 yılında açıldı.
Erzurum Palandöken Kayak Merkezi’nin yanında ve İpek Yolu’nun eski yolu üzerinde yer alan bu müze, İtalya’daki Frost Art Müzesi’nden ilham alınarak tasarlandı. Şehrin tarihi dokusuna uygun olarak tasarlanan Ata Buz Müzesi, kısa sürede Erzurum’daki turistlerin uğrak noktası haline gelmiştir. Çeşitli buz heykelleri sergilenen müzede ziyaretçiler, bu heykelleri yapılış süreci hakkında bilgi edinebilirler. Sıfırın altında 5 derecede, 12 ay boyunca buzdan heykellerin sergilendiği müzede, 8 buz üretim makinesi, 16 buz kalıp makinesi, 400 metrekarelik sergi alanı yer alıyor. Açıldığı 2022 yılından bu yana
00 binin üzerinde ziyaretçi alan müzedeki eserler görenler büyülüyor.
ATA BUZ MÜZESİ TANITIM METNİ
2017 yılında Erzurum’da organize edilen Avrupa Gençlik Olimpik Festivali kapsamında Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanlığı önderliğinde gerçekleştirilmiş olan EYOF Kar ve Buz Sokağı uygulaması, bu malzemeyi üniversite bünyesinde üretme fikrini cesaretlendiren bir etkinlik olmuş, Ata Buz Müzesi’nin doğuş serüveni için önemli bir kırılma noktası yaratmıştır. Kurumun 1993 yılından beri farklı formasyonlarda hayata geçirdiği kar ve buz heykel etkinlikleri, bu ütopik fikri zihinlerde sürekli canlı tutmuş, kurumsal bir çatı altında bu etkinlikler için organize olma isteği doğurmuş ve 18 ay süren inşa süreci sonunda 2019 yılında tamamlanmıştır.
Atatürk Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Ömer Çomaklı’nın önderliğinde, Kalkınma Bakanlığı ve KUDAKA’nın destekleriyle yürütülen, Fairbanks, Moskova, Bristol, New York, Jeju Adası ve Harbin gibi birçok dünya kentinde bulunan buz müzelerinin Türkiye’deki ilk ve tek temsilcisi olan ve bu anlamda öncü bir kimlik edinen Atabuz Müzesi Projesi, çağdaş sanatın öngördüğü malzeme çeşitliliğine farklı bir önermeyle katılım sağlarken, sanatın ifade olanaklarını genişleten, yeni ve benzersiz efektlerin çağrışımlarını izleyiciyle buluşturabilen, uluslararası sanat platformunun normlarını yakalayan yenilikçi üretimlerin adresi olmayı kendine vizyon edinmiştir. Daha resmi açılışı dahi yapılmamışken buz blok üretimine başlayan ve yılın ilk çeyreğinde DAKAF’20, Palandöken Festivali gibi önemli birçok farklı organizasyonda rol almış; şehrimiz, bölgemiz ve ülkemiz ölçeğinde gerekliliğini ispatlamıştır.
Kentin ulusal ve uluslararası platformda tanınırlığına katkıda bulunarak turizmin canlanmasında aktif bir aktör olmayı amaçlayan, sosyo kültürel ve sanatsal etkinliklerin Erzurum’da başat mekânı olmayı hedefleyen Ata Buz Müzesi, aynı zamanda sanat eğitimine de alternatif bir yöntemi ilave etmiş, yeni bir atölye ortamını öğrencilere sunmuştur. Önemli toplumsal olayları sanatın farklı yorumlama biçimleriyle harmanlayarak buza yansıtmayı ilke edinen Ata Buz Müzesi’nin açılışı, Türk milleti için bir dönüm noktası niteliği taşıyan 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nün 4.yıldönümünde yapılmış, günün anlam ve önemini anlatan 19 adet buz heykelden oluşan MAAN-ICE sergisine ev sahipliği yapmıştır.
Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Mustafa Bulat önderliğinde, 20 kişilik bir ekiple yaklaşık 2 aylık bir çalışmanın ürünü olan sergi, 15 Temmuz ruhunu mekânın miladıyla buluşturmuş, izleyiciyle yapıtları “bir araya” getirerek çok yönlü okumalara olanak tanımıştır. Ülkenin bölünmez bütünlüğüne tehdit oluşturan her türlü terör eylemi ve oluşumlarına karşı birlikte mücadele etme refleksine sahip bir millet olabilmenin yanı sıra, bu tip hain girişimlerin önüne sosyo kültürel ve sanatsal bir duruşla da duvar örülebileceğini anlatmak isteyen bu sergiyle izleyiciye kapılarını açan Ata Buz Müzesi, gelecek dönemlerde yeni ve önemli organizasyonların Erzurum’daki en efektif adresi olmayı hedeflemekte, bu bağlamda gelecek nesillere ışık tutmayı amaçlamaktadır.