4 Farklı Şehrin 4 Farklı Ramazan Geleneği
Her şehrin, her yörenin gelenekleri farklı ve özel oluyor. Birlik ve beraberliğin, sevginin, hoşgörünün, sabrın en güzel şekliyle yaşandığı ve yaşatıldığı ramazan ayında unutulmaya yüz tutmuş ramazan geleneklerini sizlere aktarmak istedik.
Amasya “Bando” Geleneği
150 yılı aşkın süredir devam eden gelenek, Amasya mutasarrıfı Ziya Paşa’nın 1860’lı yıllarda bir ramazan günümüzde müzik çaldırmasıyla başlamış ve günümüzde hala devam etmekte. Amasya Kalesi’nde iftardan 1 saat önce bando çalmaya başlar ve halk iftara hazırlanır.
Sinop “Halesa” Geleneği
Halesa, bir diğer adıyla da “Sellime Çıkma” her ramazan ayının ikinci haftasından sonra gerçekleştiriliyor. Bir rivayete göre fırtınaya yakalanan gemi ve mürettebatı kente sığınır ve erzakları bitince gemilerini süsleyip maniler eşliğinde halktan yardım ister. Günümüze kadar gelen bu gelenekle çocuklar maniler eşliğinde harçlık toplar.
Siirt “Melede Ateşi” Geleneği
Yaklaşık bin yılı aşkın süredir devam eden bir gelenek. Ramazan gelmeden öncesinde hazırlıklara başlanıyor. Mahallenin gençleri ve çocuklar tarafından toplanan çalı çırpı, mahalleninn ortasında maniler eşliğinde arife günü yakılıyor.
Samsun “Sele Sepet” Geleneği
Ramazanın 14. gününü 15. Güne bağlayan gece yapılan bir etkinlik. Geleneğe göre Hava kararınca mahallenin çocukları fenerlerini yakarak sele sepet şarkısını söylüyor ve harçlık topluyor.